web analytics

Robotisering en automatisering: werknemers zullen van baan moeten wisselen

Robotisering en automatisering: werknemers zullen van baan moeten wisselen

Het Financieele Dagblad meldt dat de robotisering en automatisering er de komende 13 jaar voor zullen zorgen dat tussen de 400- en 800 miljoen werkenden ‘uit hun baan gedrukt zullen worden’. Deze uitspraak doen zij op basis van onderzoek van het McKinsey Global Institute. De automatisering zorgt daarentegen wel voor veel nieuwe werkgelegenheid. De uitdaging ligt dus aan de kant van de werknemers, die zich zullen moeten laten omscholen en van sector zullen moeten wisselen.

Overigens benadrukt het onderzoeksbureau dat de meeste banen niet volledig zullen wegvallen, maar dat voor ruim 60 procent bijna een derde van de activiteiten geautomatiseerd kunnen worden. Slechts 5 procent van de banen zal volledig geautomatiseerd worden. Deze ontwikkelingen zullen zorgen voor een drastische verandering van het werk en de werkvloer. Zo zullen vooral financiƫle bedrijven en instanties hetzelfde werk kunnen verrichten met minder werknemers. Vooral op het gebied van administratie, IT-ondersteuning en dataverwerking. Waar moeten deze werknemers dan heen? Vooralsnog verwacht het onderzoeksbureau een toename van banen in de zorg en in het onderwijs. Omscholing naar deze sectoren zal voor veel werknemers een grote uitdaging worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *