web analytics

Na je opleiding snel aan de bak? Kies voor een technische opleiding!

Na je opleiding snel aan de bak? Kies voor een technische opleiding!

Het UWV heeft in een recentelijk gepubliceerd onderzoek bekend gemaakt welke opleidingen het beste aansluiten op de huidige arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt is door de steeds verdergaande robotisering en automatisering constant aan verandering onderhevig. Het onderwijs heeft moeite om hier mee om te gaan en goed aan te blijven sluiten op de arbeidsmarkt. In het onderzoek van het UWV is niet alleen gekeken naar baanzekerheid, maar ook naar het type contract. Zo krijgt een opleiding een hogere score naarmate afgestudeerden meer vaste contracten krijgen.

In het hbo kunnen studenten het beste kiezen voor opleidingen in mechatronica, embedded systems engineering en verloskunde. De werkloosheid is laag in deze sectoren en de startsalarissen zijn aanzienlijk. Zo verdiend een afgestudeerde in de richting mechatronica al gauw 2500 euro, terwijl een startende embedded systems engineer al 2600 euro verdient. Kunstopleidingen en de studie oriĆ«ntaalse talen en communicatie presteren het slechtst. Hiervan is 33% van de afgestudeerden werkloos, terwijl slechts 20% ook daadwerkelijk werk vind in de afstudeerrichting. Ook het gemiddelde startsalaris van 1600 euro houdt te wensen over. Ook mbo’ers kunnen het beste kiezen voor een technische opleiding. In de procestechniek, scheepvaart en operationele techniek is ruim voldoende werk te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *