web analytics

Grote meerderheid zzp’ers hebben een aanvullende inkomstenbron

Grote meerderheid zzp’ers hebben een aanvullende inkomstenbron

Het CBS heeft onlangs nieuwe cijfers gepubliceerd omtrent de inkomstenbronnen van zzp’ers in Nederland. Zo blijkt meer dan 55% van de anderhalf miljoen zzp’ers die Nederland rijk is er nog een andere inkomstenbron op na te houden, naast hun inkomen uit het zelfstandig ondernemerschap. Denk hierbij aan loon, pensioen of een uitkering. Voor 60% van de zzp’ers is het inkomen uit het zelfstandig ondernemerschap wel het hoofdinkomen. Voor 40% was het werk als zzp’er slechts een bijverdienste. Zzp’erschap is gedurende de economische crisis populair geworden, maar tegen de verwachting in blijft het nog steeds voor veel werkenden een aantrekkelijke werkvorm.

Van de ruim 900.000 werkenden waarvan het inkomen uit het ondernemerschap het hoofdinkomen is, heeft de meerderheid (650.000) geen andere inkomstenbron. Zo’n 250.000 zzp’ers in deze groep verdienen wel bij vanuit een andere inkomstenbron. Van de groep zzp’ers waarbij het zzp-inkomen niet de hoofdinkomstenbron is, bestaande uit zo’n 550.000 werkenden, kent een meer diverse verdeling. Het grootste aantal had inkomsten uit werk in loondienst als hoofdinkomen: deze groep bestaat uit 330.000 werkenden. Daarna volgt de groep zzp’ers met het hoofdinkomen uit pensioen: 138.000 werkenden vallen in deze groep. Daarna volgen zzp’ers met het hoofdinkomen uit een uitkering en degenen die nog scholier of student zijn, bestaande uit respectievelijk 46.000 en 34.000 werkenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *